Στην Λέσβο, ομάδες προσφύγων και designers από όλον τον κόσμο, συνδημιουργούν σε ένα Fab Lab (Fabrication Lab), δηλαδή ένα εργαστήριο νέων τεχνολογιών, με σκοπό να αναπτύξουν προϊόντα και λύσεις, μέσω των οποίων, τα απορρίμματα των κέντρων φιλοξενίας μετατρέπονται, με καινοτόμο και δημιουργικό τρόπο, σε αντικείμενα που βελτιώνουν τις συνθήκες ζωής της τοπικής κοινότητας. 

Στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η σεξουαλική βία και η βία βάσει φύλου μειώθηκε από 76% σε 16% στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων Mole, μετά από τέσσερις μήνες εργαστηρίων χορού, με το πρόγραμμα Refugees on the Move (African Artists for Development) το 2016.

Ταυτόχρονα, στην άλλη άκρη του ημισφαιρίου, γυναίκες φωτορεπόρτερ από 11 χώρες της Λατινικής Αμερικής (Ruda Collective), μέσω των φωτογραφιών τους, καταγράφουν και οπτικοποιούν φαινόμενα καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών, με στόχο την εξωτερίκευση και τη δημιουργία επίγνωσης. 

Η Τέχνη γίνεται ολοένα και περισσότερο μέσο επικοινωνίας φαινομένων καταστρατήγησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και μέσο συνδημιουργίας και εξεύρεσης λύσεων. Πώς η Τέχνη μπορεί να γίνει μέσο εξυγίανσης, θεραπείας και κοινωνικής ένταξης για ομάδες ευάλωτων πληθυσμών; Πώς μπορεί ή Τέχνη να χρησιμοποιηθεί από όλους για όλους;

Τι είναι το Art Lab

Το Art Lab for Human Rights and Dialogue είναι μια νεοσύστατη πλατφόρμα της UNESCO που φιλοδοξεί να αναδείξει τον κοινωνικό ρόλο των Τεχνών και των ίδιων των καλλιτεχνών στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσω της ενεργούς συμμετοχής ευάλωτων πληθυσμών.

Στόχος του είναι:

  • Η πραγματοποίηση πιλοτικών δραστηριοτήτων
  • Η ευαισθητοποίηση και η εκπαίδευση
  • Η καταγραφή ηθικών πρακτικών και καλλιτεχνικών παρεμβάσεων σε μετασυγκρουσιακά περιβάλλοντα, στρατόπεδα ή αστικά περιβάλλοντα μεταξύ ευάλωτων πληθυσμών
  • Η δημιουργία εργαλείων σχετικών με την υλοποίηση στοχευμένων καλλιτεχνικών δράσεων 

Η ομάδα απαρτίζεται από ακαδημαϊκούς, επιστήμονες των ανθρωπιστικών σπουδών, κοινωνικούς επιστήμονες, μέλη του ΟΗΕ, επαγγελματίες του χώρου του πολιτισμού, καλλιτέχνες, και μέλη ΜΚΟ.

Πώς συμβάλλει η CHORUS

Η CHORUS, ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός με αποστολή του την καλλιέργεια του σεβασμού για τα δικαιώματα του κάθε ατόμου μέσω της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας, της εκπαίδευσης και εν γένει της πολιτιστικής δραστηριότητας, αποτελεί μέλος μίας από τις ομάδες του Art Lab, η οποία ερευνά, καταγράφει και κατηγοριοποιεί ηθικές πρακτικές με κύριο άξονα καλλιτεχνικές δραστηριότητες στις οποίες οι ομάδες ευάλωτων πληθυσμών είναι δημιουργοί ή ενεργοί συμμετέχοντες. Από την έρευνα αυτή και τα παραδείγματα των δραστηριοτήτων, θα παραχθούν εργαλεία κατάρτισης καθώς και εκπαιδευτικά σεμινάρια που θα απευθύνονται σε πολιτιστικούς, αναπτυξιακούς φορείς, ΜΚΟ, καθώς και την Κοινωνία των Πολιτών.

Επιπλέον, η CHORUS, σε συνεργασία με την υπόλοιπη ομάδα του Art Lab, θέτει το υπόβαθρο περαιτέρω ανάπτυξης της πλατφόρμας, αναδεικνύοντας την Τέχνη ως όχημα συμφιλίωσης, επούλωσης και προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.