metamorphoSEA

Σεπτέμβριος 2023

Πώς οραματιζόμαστε τη θάλασσα της Ελευσίνας; Τι ιστορίες έχουν να πουν γι’ αυτήν οι Ελευσίνιοι; Τους λείπει; Έχουν ποτέ κολυμπήσει; Θεωρείται, άραγε, η Ελευσίνα παραλιακή πόλη;

Το site-specific περιπατητικό έργο metamorphoSEA εξερευνά τη σχέση των κατοίκων της Ελευσίνας με τη θάλασσα, καθώς και την επιθυμία τους για επανένωση με την ακτογραμμή της. Πρόκειται για μια τολμηρή Ελληνο-Ολλανδική καλλιτεχνική παρέμβαση σε σκηνοθεσία του Sjoerd Wagenaar, με επίκεντρο τον άλλοτε πεντακάθαρο αλλά σήμερα πολύπαθο όρμο της Βλύχας στην Ελευσίνα.

metamorphoSEA_Eleusis_CHORUS_BNWP_Credit John Kouskoutis_60

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε όλες τις φωτογραφίες της metamorphoSEA.


Η metamorphoSEA είναι μια site-specific περιπατητική παράσταση στο παράκτιο τοπίο της σύγχρονης πόλης της Ελευσίνας και μια πρόσκληση σε μία νέα Οδύσσεια. Οδηγός είναι το 14ο κεφάλαιο του «Οδυσσέα» του James Joyce που, αντλώντας έμπνευση από τη ραψωδία Μ της Οδύσσειας του Ομήρου, καταπιάνεται με την τρομερή ιστορία της σφαγής των ιερών Βοδιών του θεού Ήλιου στο νησί της Θρινακίας. Με όχημα αυτήν την ιστορία της ύβρεως που διαπράττεται από τους συντρόφους του Οδυσσέα, στη metamorphoSEA αναζητούμε μια σύγχρονη κάθαρση αυτής της αρχαίας ιεροσυλίας.

Εδώ, σήμερα, στη σύγχρονη Ελευσίνα, το κοινό καλείται να αναμετρηθεί με τις νέες Σειρήνες, καθώς διασχίζει τον βιομηχανικό χώρο του ΤΙΤΑΝΑ. Στην τοποθεσία «βραχάκια» θα ακουστούν οι φωνές μιας Ελευσίνας που δεν υπάρχει πια, καθώς και το κέλευσμα ΚΟΓΞ ΟΜ ΠΑΞ του αρχαίου Ιεροφάντη των Ελευσίνιων Μυστηρίων. Αμέσως μετά, περνώντας από τη σημερινή Σκύλλα και Χάρυβδη, οι θεατές θα βρεθούν στo συμβολικά φορτισμένα παραλιακό μέτωπο του όρμου της Βλύχας.

Σαν θεατές αρχαίας Τιτανομαχίας, τα μισοβυθισμένα και παροπλισμένα καράβια, δεξαμενόπλοια, μαούνες, και επιβατηγά πλοία κείτονται μάρτυρες μιας άλλου είδους ύβρεως που έχει εκεί διαπραχθεί και που αφορά στον αφανισμό της ξακουστής -υμνημένης από την αρχαιότητα- φύσης του παραλιακού μετώπου της Ελευσίνας. Στη metamorphoSEA αναζητείται όποια ομορφιά μπορεί ακόμη να κρύβεται μέσα στην καταστροφή. Μια νέα γλώσσα θα αναδυθεί, ικανή να μας μιλήσει για την απαραίτητη σύγχρονη μεταμόρφωση μέσα σε όλους εμάς, τους σύγχρονους συντρόφους του Οδυσσέα.

Το metamorphoSEA παρουσιάζεται στο πλαίσιο του καλλιτεχνικού προγράμματος της «2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» και αποτελεί μέρος του πολιτικού και πολιτιστικού εγχειρήματος Ulysses European Odyssey (UEO), μιας σύγχρονης Οδύσσειας σε 18 Ευρωπαϊκές πόλεις που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Creative Europe, που έχει σκοπό την παραγωγή καλλιτεχνικών απαντήσεων στον δημόσιο χώρο σε σύγχρονα κοινωνικά και πολιτιστικά θέματα τα οποία αντλούν έμπνευση από τα 18 επεισόδια του εμβληματικού μυθιστορήματος «Οδυσσέας» του Τζέιμς Τζόις.

Ημερομηνίες παράστασης: 26 (πρεμιέρα), 27, 29, 30 Σεπτεμβρίου 2023
Ώρες: 19:00-21:30
Σημείο συνάντησης: Πλατεία Ελευθερίας, Ελευσίνα

Το metamorphoSEA ολοκληρώνεται με μια ανοιχτή συνάντηση/συζήτηση, με στόχο τη σύνδεση, την πραγμάτευση, τη συζήτηση, την εξέταση και την ανταλλαγή απόψεων και σκέψεων γύρω από μια σειρά ερωτημάτων και προβληματισμών σχετικά με τις περιβαλλοντικές προκλήσεις στην Ελευσίνα, αλλά και με τη γενικότερη μελλοντική μας σχέση με τη φύση.


Σκηνοθέτης: Sjoerd Wagenaar (NL)

Βοηθός σκηνοθέτη: Σέτα Αστραίου Καρύδη (GR)

Συγγραφέας/Δραματουργός: Μανώλης Τσίπος (GR)

Σχεδιάστρια φωτισμών: Βαλεντίνα Ταμιωλάκη (GR)

Σχεδιαστής ήχου: Dennis van Tilburg (NL)

Σκηνικά-κοστούμια: Διδώ Γκόγκου (GR)

Σχεδιαστής προβολής βίντεο: Jurjen Jellema (NL)

Βοηθός παραγωγής: Γιώργος Παλιός

Ερμηνευτές (GR): Σπύρος Δέτσικας, Ιωάννα Καρατέγου, Ηρώ Καρρά, Ισαβέλλα Κασιμάτη, Θοδωρής Βράχας

Ερμηνευτές (NL): Jolanda Bazzi, Laila el Bazi

Διοργάνωση & διαχείριση: CHORUS (GR)

Σύλληψη και παραγωγή: CHORUS (GR) & Brave New World Producties (NL)

Συγχρηματοδότηση: Creative Europe & «2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης»