Nαϊρί, η κίνηση και η συνάντηση των νερών έφερε κι έσμιξε ζωές που κίνησαν από αλλού να συναντηθούν στον ίδιο τόπο, την Κύπρο, για τον ίδιο λόγο, ένα συνέδριο διαλεκτολογίας, να μιλήσουν για το πριν και το τώρα και να αλλάξουν το αύριο. Δύο Ελληνες δημοσιογράφοι, ένα πόντιος καθηγητής Πανεπιστημίου, μία βουλγάρα διαλεκτολόγος, μία γαλλοαρμένισσα ερευνήτρια, ένας Κούρδος καθηγητής Πανεπιστημίου θα συναντηθούν με ντόπιους επιστήμονες και καθημερινούς κατοίκους και θα μιλήσουν για την ιστορία του νησιού, τη σύγχρονη πολιτική πραγματικότητα, θα ταξιδέψουν με τις μνήμες των ανθρώπων, αλλά θα ζήσουν και την προσωπική τους ιστορία που στο εξής θα χαράξει τη ζωή τους.

Η  Ελληνίδα δημοσιογράφος,  Λυδία, και η Γαλλοαρμένισσα, Ντενίς, είχαν και άλλους λόγους που ήρθαν στην Κύπρο, τους οποίους οι αναγνώστες ανακαλύπτουν σταδιακά. Το μυθιστόρημα δίνεται σε ημερολογιακή μορφή, πότε από τη μία, πότε από την άλλη κεντρική ηρωίδα. Οι δρόμοι τους θα συναντηθούν κάποια στιγμή και από τοτε στο κέντρο θα βρεθεί ένας Κύπριος αρμενικής καταγωγής, που στη μία θα επιτρέψει να ζήσει το μεγάλο της έρωτα, ενώ στην άλλη να συναντηθεί με την προσωπική της ιστορία και τις ρίζες. Ήρθε στο νησί αναζητώντας το πέρασμα του πατέρα της από αυτό, και θα φύγει μαζί με έναν αδερφό την ύπαρξη του οποίου δεν γνώριζε κανείς από πριν. Ούτε καν ο ίδιος, όπως ούτε και τον πατέρα του, ούτε και το πραγματικό όνομά του.

Όλοι μαζί αναμοχλεύουν μνήμες, ζουν το πάθος, ανακαλύπτουν ρίζες, ακροβατώντας στα όρια με ίντριγκες και δυσανάγνωστες εμμονές. Η ζωή, χείμαρρος ορμητικός, θα τους φέρει αντιμέτωπους με τους φόβους και τα όνειρά τους. Θα τους αποκαλύψει και θα τους δοκιμάσει. Κάποιων θα αλλάξει κυριολεκτικά από την αρχή. Ανατρεπτικά.

Η Λυδία, παρότι θα δει τον έρωτα σε όλη του τη χρωματική παλέτα, θα μπορέσει στο τέλος να κρατήσει για κείνη το πιο όμορφο χρώμα…

Υδάτινα ρυάκια οι ζωές των ανθρώπων,  που καθώς συναντιούνται, φουσκώνουν ή αδειάζουν, σπέρνουν και παρασέρνουν, καταστρέφουν ή καρπίζουν…

Ναϊρί, εκεί που συναντιούνται τα ρυάκια, πληθαίνει το νερό κι αναμοχλεύεται…..

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Η Χαρά Κοσεγιάν γεννήθηκε στο Ναύπλιον και μοιράζει τη ζωή της ανάμεσα στη Ρόδο  και στην Αθήνα.

Είναι διδάκτωρ φιλοσοφίας του ΦΠΨ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, σχολική σύμβουλος φιλολόγων Δωδεκανήσου και λογοτέχνις.

Έχει πλουσιότατη αρθρογραφία και μελέτες σε επιστημονικά περιοδικά . Επιπλέον, έχει εκδώσει 3 επιστημονικά βιβλία :

Λουκιανού Αληθής Ιστορία Α΄, Εισαγωγή- Μετάφραση- Σχόλια (με σκίτσα των μαθητών Α’ Γυμνασίου και υπέρτιτλους στα Αρχαία Ελληνικά), εκδ. Μεταίχμιο, Αθήνα 2008,

Αρχαία επιβιώματα στα Νεοελληνικά δημοτικά τραγούδια- Συμβολή στην έρευνα μέσα από το παράδειγμα –κυρίως- των παραδοσιακών τραγουδιών της Καρπάθου, Παπαζήση, Αθήνα 2010.

Eυαγγελία Μουλά- Χαρά Κοσεγιάν, Η αξιοποίηση των κόμικς στην εκπαίδευση, Κριτική, Αθήνα 2010.

Στη λογοτεχνία εμφανίστηκε το 1998 με το έργο Πευκοβελόνες.

Έκτοτε έχουν κυκλοφορήσει τα μυθιστορήματα:

Έχει κι άλλες όψεις το φεγγάρι, εκδ. Νέα Σύνορα. Α. Α. Λιβάνη, 1999
Γλυκό με θλιμμένα καρύδια, εκδ. Κοχλίας, 2002.
Ανατέλλει και στη Ντέια, εκδ. Κοχλίας, 2003.
Η Λοχεία της Απουσίας, Αφηγήματα, whisper pictures και ποιήματα, Οδός Πανός, 2013
Πρόσφατα διακρίθηκε στον 4ο διαγωνισμό διηγήματος Λόγω τέχνης – Art spot.

Με  τα βραβευμένα έργα κυκλοφόρησε ήδη βιβλίο:

7 λέξεις, Συλλογή Διηγημάτων, Μεταίχμιο, 2014

Επιπλέον, αρθρογραφεί σε εφημερίδες. Έχει κάνει παραγωγή και στο ραδιόφωνο.

Η ιστοσελίδα της: www.chara-cosseyan.com

Παρουσίαση Ναϊρί

Παρασκευή, 10 Νοεμβρίου, 7.30 μ.μ., στον πολυχώρο Αίτιον από το συγγραφέα Πάνο Σταθόγιαννη.
Χώρος:  πολυχώρος Αίτιον, Τζιραίων 8-10, Μακρυγιάννη (Σταθμό μετρό Ακρόπολη)
τηλ: 2130256666