Επιστολή του IETM στην ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού

Βρυξέλλες, 25 Μαΐου 2020

Yπόψιν της Υπουργού Πολιτισμού & Αθλητισμού Κας Λίνας Μενδώνη
Κοινοποίηση: Γενικός Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού Κος Νικόλαος Γιατρομανωλάκης

Αγαπητή Κα Υπουργέ,

Σας απευθύνομαι εκ μέρους του Διεθνούς Δικτύου για τις Παραστατικές Τέχνες IETM, ενός από τα παλαιότερα και μεγαλύτερα Ευρωπαϊκά πολιτιστικά δίκτυα που εκπροσωπεί πάνω από 500 οργανισμούς και επαγγελματίες ανά τον κόσμο.

Ο χώρος του πολιτισμού, και ειδικότερα ο τομέας των παραστατικών τεχνών, υπήρξε ο πρώτος που επλήγησε από τα μέτρα κατά της πανδημίας του COVID-19 και θα είναι πιθανότατα από τους τελευταίους που θα μπορέσει να επανέλθει στις δραστηριότητές του μετά από τη χαλάρωση των μέτρων.

Η κρίση που βιώνουμε έχει ολέθριες επιπτώσεις στο ήδη εξαιρετικά ευάλωτο οικοσύστημα του τομέα του πολιτισμού και δυστυχώς, ο Ελληνικός πολιτιστικός χώρος δεν αποτελεί εξαίρεση. Η διαρκής επαφή μας με τα μέλη μας, τα οποία προέρχονται από 50 διαφορετικές χώρες στον κόσμο, καταδεικνύει μεγάλο χάσμα στα μέτρα που έχουν λάβει διάφορες κυβερνήσεις προκειμένου να υποστηρίξουν τον πολιτισμό.

Βάσει της ενημέρωσης από τα μέλη μας σχετικά με τα μέτρα που έχει ανακοινώσει μέχρι στιγμής η Ελληνική κυβέρνηση, το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων, επιχειρήσεων και μη κερδοσκοπικών οργανισμών στον πολιτιστικό τομέα παραμένει χωρίς τη ζωτική στήριξη που είναι απαραίτητη για την επιβίωσή τους και τη συνέχιση της δράσης τους. Επιπλέον, φαίνεται να απουσιάζει ένας καλά μελετημένος, βραχυπρόθεσμος και μακροπρόθεσμος σχεδιασμός για την επανεκκίνηση του τομέα του πολιτισμού, ενώ τα πνευματικά δικαιώματα δεν προστατεύονται επαρκώς. Ευελπιστούμε ότι η Ελληνική κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει αυτά τα ζητήματα και ότι το Υπουργείο Πολιτισμού θα συνεργαστεί με τους συναρμόδιους φορείς, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να αξιοποιήσει στο έπακρο τα Ευρωπαϊκά προγράμματα που έχουν σχεδιαστεί προκειμένου να μετριαστούν οι συνέπειες του Covid-19 στον πολιτισμό.

Η ελληνική κοινότητα των παραστατικών τεχνών αποτελεί ζωτικό κομμάτι του δικτύου μας και η συμβολή της στη διεθνή σκηνή είναι πολύτιμη. Συνεπώς, ελπίζουμε ότι θα κάνετε ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να προστατεύσετε τον τομέα των παραστατικών τεχνών αλλά και τον Ελληνικό πολιτιστικό χώρο συνολικά, καθώς αντιπροσωπεύει έναν δυναμικό κοινωνικό πόρο, με εξαιρετική εγγενή αξία, που συμβάλει στο γενικότερο καλό.

Με εκτίμηση,

Ása Richardsdóttir
Γενική Γραμματέας του Δικτύου ΙΕΤΜ


Η κεντρική φωτογραφία είναι από την τακτική συνάντηση του IETM στην Αθήνα το 2013 με τίτλο «Tomorrow», την οποία επιμελήθηκε η θεατρολόγος και πολιτιστική διαχειρίστρια Κέλλυ Διαπούλη και ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός «busart». © Vassilis Panagiotopoulos, IETM